Loading...

32 thoughts on “Motif Viral : Tak Gheti Jaga Anak di Open House, Hos Emosi

  1. skdkpro 123 July 7, 2018 at 7:38 am

    masalah kat sini satu je, bila bdk2 tu dh besar nnti perangai mase kecik tu takkan hilang dri mereka sekiranya kita tak tegur dari sekarang. memang la bdk2 lagi tapi cube fikir klau korang (ibu bapa) ade kat situasi brader tu, carpet yg kobeli mahal2 pastu ade bdk buat kotor yg susah nk hilangkan. TOLONG LA TEGUR PERANGAI ANAK2 ANDA JGN BIARKAN JE.

  2. Jia Panda July 7, 2018 at 7:38 am

    Just now ade family dtg raye.. then ank dye masuk my room n main brg makeup aku.. then mak dye kate bdk2 biase la.. wtf.. tp x terkejut la.. mak dye pon same bdoh ngn ank..

  3. Firdaud Friday July 7, 2018 at 7:38 am

    Kepada makbapak moralnye belajar parenting dulu sebelum kawin..

  4. hanan aisyah July 7, 2018 at 7:38 am

    Bagus kalau di tegur

  5. Sn Amira July 7, 2018 at 7:38 am

    Aku mmg x der anak .. tapi aku ade lah adik sepupu yg kecik2 ade anak buah yg masih kecik2 .. bila dorang buat sesuatu yg x helok tak perlu ckp banyak .. jegil mata jer dorang dah paham yg dorang buat tu salah .. yg aku x pham mak bapak nie pulak yg rasa bangga anak ko buat salah .. eeee ape nie ..

  6. Silver Xohn July 7, 2018 at 7:38 am

    Apsal hos program kat astro ni ramai yang pondan. Takde talent yang keras dan boleh ke? Nyampah kami tau.

  7. Syahidatul Akma July 7, 2018 at 7:38 am

    Kalau jadi kat aku . Aku rase aku org pertama melenting 🙃

  8. InspiritHenecia July 7, 2018 at 7:38 am

    Arwah ayah aku dulu kalau kiteorg satu family nak pergi beraya, dia akan suruh makan dulu kat rumah, so bila dtg rumah org sume dh kenyang and makan pon sikit je pastu nanti tido je. So tkde la kacau umah org.

  9. Flame Repellent July 7, 2018 at 7:38 am

    Yang ni baguihhh utk educate netizen yg manjakan sgt anak2, ni mesti mak bapak tu pn sendiri jenis dimanjakan kah,
    Btw second guest tu bercerita lawak hahaha

  10. Pozie Hashim July 7, 2018 at 7:38 am

    Alhamdulillah… Ank saya jns pemalu…g mn2 kt tmpat org yg dia xknl….atau org rmai….dia berkepit je ngan saya….walaupun g openhouse,atau kenduri mna2,saya yg akn ambikkan makanan….

  11. nad gulll July 7, 2018 at 7:38 am

    Ok I have one thing to share with you guys. Aku takde anak obviously sebab aku baru 18 tahun and aku ada adik. Adik aku kalau kitorang bawak pgi open house memang mak aku akan warning dia awal2 suruh behave and alhamdulillah dia ikut cakap. The real problem now is not my adik but my cousin yang nakal dia tu fuh!!!! rasa nak lempang weh (sorry) kitorang kalau pergi open house memang suka jalan ramai2 tau. And then cousin-cousin aku yang kecik ni suka sangat kacau barang orang and mak bapak diorang just buat tak tau. So benda tu buatkan aku triggered and aku yang akan larang diorang and then kekadang tu TERcubit jugaklah sebab dah geram sangatkan. Budak zaman sekarang ni bukannya budak macam zaman dulu. Zaman dulu kita besarkan mata sikit dah takut tapi budak zaman sekarang kita tegur pun diorang boleh lagi buat main. Ya allah geramnya aku!!! Lepastu bila kita naik tangan sikit mulala nangis and then mengadu. Mak pak dia apa lagi, mulala nak marah kita cakap kita takde hak nak marah anak dia. K aku tau aku salah sebab aku cubit anak dia tapi dah aku tegur pun diorang taknak dengar habistu dia nak aku buat apa lagi? Nak aku baca yaasin kat telinga anak dia bagi jin jin hantu semua keluar? Ni la jenis mak bapak terlampau manjakan anak. Aku tak cakap tak boleh nak manjakan anak. No. Boleh tapi jangan melebih sampai nak marah pun tak sampai hati. Sebab hal ni la banyak sangat kes-kes anak derhaka and so on. Aku ada cousin yang autism and mak dia try hard kawal dia bila pergi rumah orang. Aku respect dekat mak saudara aku tu. Tapi, yang ada anak normal ni boleh pulak pergi biar anak diorang buat perangai macam budak autism (sorry lagi sekali) so pesan aku dekat mak bapak dekat luar sana, plis didik anak tu biar beradab. Hidup ni ada do's and don't's. Kalau tak sampai hati nak tegur anak yang nakkal tu, kurung depa dekat dalam rumah. Jangan bagi diorang bergaul dengan masyarakat. Assalam.

  12. SitiSarah Jasni July 7, 2018 at 7:38 am

    Hahaha.. Aku ni mmg lantakla nak tegur budak mana pn. Hg nak kata aku garang? P mmpuih la. Hg tak mau mai umah dah? Alhamdulillah jimat mknn kt umah aku. Aku mmg ckp ja. Jerkah tak jerkah. Mak bapak dia kata bdk lgi? So what? Paling tak boleh belah bila kata aku dlu pn mcm tu? Babe? Prlu ka hg smbang kisah lalu? Kalau mcm tu kisah lalu aku pakai pampers takdak smpai harini aku dok pakai pampers lagi. Adik beradik tak adik beradik. Kalau hg kata boleh buat suka hati sbb mai umah adik beradik, sedara mara, kakak tiri adik tiri, pak tiri, mak cik tiri, hg boleh p mampuih. #MaafSisBengang

  13. John Gedebey July 7, 2018 at 7:38 am

    setuju sangat dengan komen mereka, walaupun tiada anak…..saya ada 4 anak…prinsip yg saya ajar pada anak…mesti hormat perasaan org lain, walau di mana kita berada……memang letih jaga anak ni, tapi harus tegur bila salah dan nasihati anak….itu tandanya kita sayang anak kita,walaupun garang….supaya ank kita tidaklah muruh,sebab org taknak berkawan dengan ata sikap nya yg tidak pandai menghormati orang lain

  14. Jo Jie July 7, 2018 at 7:38 am

    Nenek pesan..masing2 ada anak dan akan ada anak..jaga anak msing2..x perlu nk kondem cara tu cara ni..anak tu pun ujian masing2…tak jadi kat anak kita jadi kat keluarga/cucu/around u..pusing2 macam tu je Allah nk uji…doakan yg baik2 utk parent2 yg ada anak begitu..lagi best motif viral panggil la parent yg ada anak gitu..bru la best..2 side of stories…

  15. ANIS ARIFFIN July 7, 2018 at 7:38 am

    Bende ni bkn takat open house, wedding pon, mcm2 la. Jenis parents makan dulu, patuh biarkan anak2 diorg sndiri. #orgberanakDiaponNak

  16. sweetcheesecracker July 7, 2018 at 7:38 am

    100% sokong korang. anak sedara aku pun aku pap pap nikan pulak nak orang hahaha

  17. No Ha July 7, 2018 at 7:38 am

    Aku 7 bradik slalu dpt pujian jiran2 ms kecik sbb "good manner" time g umah org.Mak aku pakai teknik cubitan kecik tp power smpai leh trangkat bontot.Slow jer tgn mak aku mrayap cr tmp tsorok sdar2 trase pedih.Time tu br duduk sopan2 smbil mata bkaca2.Jiran2 x tau disbalik "good manner" aku adik bradik tselit 1 kpedihan hahaha

  18. Maisarah Izatul July 7, 2018 at 7:38 am

    Dulu ade sekali ni masa aku nakal sikit, ibu pernah bagi aku pandangan maut die. Tapi malangnya aku tak dapat signal tu. Yang lagi best aku siap tanya lagi asal ibu pandang camtu. Hahaha bengong jugak aku ni. Sejak tu ibu aku guna teknik tangan ketam die nak kasi aku diam. And itu lah teknik paling berkesan aku rase.

  19. Ayraf Butterfly July 7, 2018 at 7:38 am

    It's actually, the way ibu bapa didik anak tu yang tak kena cara. Budak-budak tak salah. Yang salah itu, cara didikannya. Yaa maybe kau happy sebab itu anak sulung kau tpi sentimental segelintir ibu bapa ni dia berfikiran "alah budk2, biarlah dia" sampaikan bila datang tmpt2 awam, anak dia buat benda tak septutnya pun dia tak kisah.

    Hang pasaipa?

    Perangai anak-anak tu seolah-olah cerminan kepada ibu bapa dia. Kalau anak dia act good, komfem2 mak bapak dia didik dgn baik. Dan sebaliknya, aku tk nk sebut nnti masin. Specially for those yang 'segelintir dri sekolompok ni' anda semua tak pernah terfikir dan terbayangkah? Think wisely. Ok, simple example. Bila kau nmpk ada budk tu beli aiskrim sendiri, pastu tercicit pergi dkt mama dia. Dia bukk plastik aiskrim tu then campak ke tengah jalan. Apa yang kau fikir? Budk tu umur 5 tahun. And mak budk tu hanya sengih tgk anak dia berjaya beli aiskrim sendiri.

    The hell?

    At least, yg maknya bangunlah kutip smph yg ank dia buang tdi, isnted of suruh dia buang sendiri. Budk ni, dia akan ikut apa yg dia nampak. Kalau kau buat benda tak elok depan dia, maka x berapa eloklah nnti. Simple, adik aku yg masih kecik pun selalu marah aku kalau bilik aku sepah sikit je. Sebab ibu aku sejenis yang strict kepada kebersihan. Everyday, dia tgk kitorg buat kerja2 rumah even dia lelaki. At last, dia terikut sama. Bila abh aku bwli mop baru kw, penyapu baru kw, dia paling batak and happy.

    So point aku kt sini, improve the way you didik anak korang. Kalau tak menggunakan lisan, gunakan secara perbuatan. Ada lagi 1001 cara utk didik anak, cuma masayarkat saja yang pndg perkara ini x serius. Ingat, anak-anak akan ikut apa yang dia nampak. Lepasni kau tulis atas sticky notes, kau tampallah dekat tangan. Everytime kau nak buat something, kau tgklah notes tu.

    'Anak-anak akan ikut apa yang dia nampak'

    Sekian, anak-anak cerminan ibu bapa zaman kini.

    Piece!

  20. NUR 4R1554 July 7, 2018 at 7:38 am

    Encik Adzren mmg tk prnh menghampakan..😂 dia bwk debat dia,..terboekk

  21. PokMeJutawe July 7, 2018 at 7:38 am

    tunggu le ko ada anak nnt!

  22. Sembat July 7, 2018 at 7:38 am

    adoi, ni pun jadi isu, mostly yg kecam ni generasi yg masih belum ada anak (dan masih tinggal dengan mak bapak) nanti korang dah ada anak tau lah macam mana.

    lagi satu, kalau rumah korang sensitif dengan budak2 kecik (barang kecil bersusun, perabot mahal2 dsb), itu maknanya xde budak kecik tinggal kat rumah tu. so korang mmg tak tau nature budak kecik macam mana. ini ada sedikit cadangan, kalau xnak budak2 ni berkecah kat umah korang, jgn jemput kawan yang ada anak kecik, atau buat larangan, org dewasa sahaja. nak lagi best, jgn buat open house.

    aku generasi parents yang anak bawah 6 tahun, pergi beraya rumah kawan2 yg sama generasi xde masalah. tapi bila nak g raya umah sedara2 yang takda anak kecik, mmg maaf la aku x pergi, rumah mereka tidak mesra kanak2. menyusahkan je

  23. Intan Ismail July 7, 2018 at 7:38 am

    Aku tak Boleh betul org tak jaga anak ni…aihh Kat lua kan…Kalau Kat kedai makan pun ada jugak yg biar kan anak diorg ni…Aku Kalau bengang sgt Aku jeling2 je… lari2…Kat rumah orang usik tu usik ni…Kalau Aku dulu Tgk MukA Mak Aku garang sikit Aku dah duduk diam2 je..budak sekarang ni manja sangat ..tegur pun tak Boleh …parents Aku Kalau org marah Aku dia tak kisah pun..Kalau Aku mengadu Aku balik kene marah …Kalau sekarang ni kau men tegur je anak diorang…Kau kene basuh balik…

  24. khairi mj July 7, 2018 at 7:38 am

    bukan anak2 yg dipersalakan.. tapi mcm mana si ibubapa membentuk anak2… kita pun ada agama.. dalam agama pun ada ckp pasal penjagaan anak.. so fhm2 lah guys

  25. nur sizuka July 7, 2018 at 7:38 am

    Pengalaman aku budak2 tu mai umah main tingkap buka ttup sampai nak tercabut tingkap tu.. mmg harey mak dia cuma said adikkkkkk…

  26. Iskandar Zakaria July 7, 2018 at 7:38 am

    Sebab tu la aku lagi suka binatang dari budak2.. sorry kids

  27. Charmed3 July 7, 2018 at 7:38 am

    brader ni lembut hati sangat. nak lawan ngan mak2 kena confident, and buat muka selamba sebab ko tak salah. mak2 spesis macam ni selalu rasa die sorang je yang penat jaga anak, macam kite takde mak pulak. aku dulu sampai lawan mata ngan mak budak yang buat bising dalam wayang. aku cakap syyy kat anak die dua tiga kali takde kesan. dengan muka seposen aku bagi signal mata suh jaga anak dia. tunggu jugak mak die sound pasal ade takde anak ni. nasib mak die paham.

  28. Anis Yumni July 7, 2018 at 7:38 am

    Good job guys..rumah aq klu anak2 spupu sepapat dtg, mmg kena sound r klu x behave..pastu mak2 mula pndg serong kat aq sbb tegur anak diorg..what the!!!
    Spupu x spupu, klu dh x btul prangainya mmg kena marah la..pulak aq ni ckgu..mmg x la kan nk tgk je..sekian

  29. MOHAMAD NOOR HAKIM ZAKARIA July 7, 2018 at 7:38 am

    Ni baru btul namanya membawang

  30. Farah Dila July 7, 2018 at 7:38 am

    Thank you motif viral. Rasanya problem tentang anak tak behave kat rumah orang ni dah lama dah tapi belum pernah dibincangkan. Finally! Tak payah Hari Raya, hari biasa pun kalau yang ada anak tu sila kawal anak2 anda. Kesian tuan rumah.

  31. Nurazimah Cheng July 7, 2018 at 7:38 am

    ITU lah risiko menjemput parents n kawan2 yg ada anak ramai. So siapa yg nak buat open house sila lah tapis ya..

  32. Aspaliza Hamzah July 7, 2018 at 7:38 am

    didikan awal ibu bapa itu penting..ada ibu bapa ambil jalan mudah sb dgn alasan ala..budak2 memang mcm tu..tapi bila g rumah orang ini lah jadinya..aku bab adab g rumah org memang tegas..pesan awal2 dgn anak..walaupun rumah yg dia orang pergi tu rumah atuk dan nenek sendiri..

Leave a Reply